Markku Laatikainen

20 vuoden yrittäjäkokemus

Valtavalo Oy:n tuotantolinjan robotit valmistamassa LED-valoputkia

Olen ollut perustamassa viittä yritystä, aputoiminimiä sekä filiaalia Ruotsiin ja elänyt sekä teknologia-alan start-up yrittäjän, että jo vakiintuneen tuotantoyrityksen yrittäjä-toimitusjohtajan elämää.
Monet liikelämää seuranneet tuntevat minut cleantechiin ja LED-teknologiaan erikoistuneen palkitun kasvuyrityksen Valtavalo Oy:n perustajana sekä pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Tätä autotalliin perustamaani yritystä olin kasvattamassa nollasta lähes 4M€ vuotuiseen liikevaihtoon ja osaltani tekemässä tuontiyrityksenä lähteneestä puulaakista avainlippua heiluttavaa kotimaisen robotisoidun tuotannon miljoonavientiyrityksen.

Toimin kuitenkin ensi kertaa yrittäjänä jo kauan tuota ennen, vuosituhannen vaihteessa web- ja digimarkkinointiin erikoistuneen Taitodatan peräsimessä -kädet savessa digimarkkinointia tehden (silloin tosin puhuttiin uusmediasta), jonka jälkeen digimarkkinointi moninaisine työkaluineen on ollut osa toimenkuvaani kulloisestakin palkanmaksajasta riippumatta.

Olen perustanut hankkeita ja saanut haettua useamman miljoonan euron edestä yritys-, hanke- tai kehittämistukia (mm. yritystukien Graalin maljaksikin kutsutun Nuoret Innovatiiviset Yritykset, NIY), sekä kerännyt vähintään saman verran oman pääoman ehtoisia sijoituksia eri yrityksiin, joissa olen työskennellyt tai toimeksiantona muille yrityksille. Sparrailen mielelläni yritysten rahoitusvaihtoehdoista ja sijoituskierroksista yhdessä yrittäjien kanssa aina pitch deckin sisällöstä aktiiviseen sijoitusten keruuseen asti verkostojani hyödyntäen.

Organisaatioiden hallitus- ja johtoryhmätyö on tullut minulle tutuksi ensin kantapään kautta ja myöhemmin käymäni Kauppakamarin pitämän HHJ-koulutuksen myötä. Tällä hetkellä olen muutaman yrityksen hallituksessa jäsenenä sekä puheenjohtajana. Olen myös päässyt urallani mukaan hankkeiden ohjausryhmiin ja useammaksi vuodeksi mm. Oulun Kauppakamarin teollisuusvaliokuntatoimintaan.

Yrittämisen varjopuoliinkin olen ehtinyt tutustua mm. toteuttamalla kovia talouden tasapainottamisen toimenpiteitä sekä kokemalla oman terveydentilan järkkymisen yrittäjän ammattitautien, eli vatsahaavan ja burnoutin muodossa.
Osaan siis samaistua yrittäjän ilon- ja surunhetkiin ja arvostukseni yrittäjiä sekä yrittäjyyttä kohtaan on erittäin korkealla.

Digi, digi…

Harrastuneisuuteni tietokoneiden kanssa juontaa juurensa 1980-luvun puoleen väliin, kun sain joitakin koodirivejä ohjekirjasta kopioituani suuren tyytyväisyyden vallassa ensimmäisen MSX-kotitietokoneeni piirtämään näytölle väriä vaihtavia ympyröitä. Muutama vuosi myöhemmin oli tietokoneena jo itse kasaamani PC, jossa ylläpidin vanhempieni lankapuhelinliittymään kytkettyä BBS-järjestelmää ilta- ja yöaikoihin, johon muut kaltaiseni nörtit soittivat omilla tietokoneillaan. Tästä ei mennyt sitten enää kauaakaan, kun tietotekniikka alkoi tarjota minulle oikeita työmahdollisuuksia.

Vuosien varrella olen ollut osaltani huolehtimassa omien yrityksieni lisäksi mm. usealla paikkakunnalla toimineen Oulun Seudun Setlementin (nyk. Vuolle Setlementti) sekä Hantro Productsin (nyk. Google) ICT-infrasta (yhteydet, laitteet ja ohjelmistot) sekä tietoturvasta.
WWW:n päälle rakennetut sovellutukset (esim. julkaisujärjestelmät, verkkokaupat, blogit, vlogit, suoratoistopalvelut sekä sosiaalinen media) ovat tulleet eri tehtävissäni tutuiksi paitsi tekniikaltaan myös sisällöntuotannon osalta.

Olenkin kouluttautunut ammattimaiseen mediatuotantoon ja ollut tekemässä sekä kouluttamassa valo-, video-, ja ilmakuvausta eri kalustoilla matkapuhelimesta monikameratuotantoihin (mm. ammattimainen dronepilotti) sekä kirjoittanut lukuisissa kotimaisissa sekä ulkomaisissa medioissa (mm. Tekniikan Maailma ja Sähkö & Tele) julkaistuja toimituksellisia artikkeleita ja lehdistötiedotteita. Olen töissäni päässyt harjoittamaan journalistista viestintää ja mediasuhteiden hoitoa kulloisestakin työnantajasta riippumatta. Omaankin varsin hyvät suhteet moniin perinteisen medioiden edustajin ja laatimani lehdistötiedotteet menevät mediassa läpi hyvällä prosentilla. Katso esimerkkejä referensseistä.
Digitaalisen markkinoinnin työkalut (Google, Facebook/Meta ja LinkedIn) ovat kuuluneet arkeeni ja olenpa perehtynyt hakukoneoptimointiinkin (SEO). Testaapa kokeeksi Googlella: ’yrityskehitys Oulu’ tai ’mediatuotanto Oulu’ -haut. 😜 Myös tekoälyn käyttö liiketoiminnassa on jo tovin ollut mielenkiinnon kohteitani ja hyödynnän mm. Topazia, Midjourneytä tai ChatGPT:tä säännöllisesti eri projekteissa.
Lisäksi olen säveltänyt ja tuottanut studiossani musiikkia tilaustöinä ja omaksi ilokseni jo lähes 30 vuoden ajan sekä harrastanut pitkään myös kuvataiteita. Säveltämääni musiikkia on striimattu tähän mennessä yli 4,6 miljoonaa kertaa, jonka lisäksi sitä on kuultavissa mm. taannoin laajalti levinneissä rentoutus -äänitteillä sekä joissakin elokuvaprojekteissa.
Pro Graduni kirjoitin Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta aikoinani blogeista ja siitä miten opettajat työssään niihin suhtautuvat. Koulutuksestani lisää tämän kirjoituksen lopussa.

Työkalupakki täynnä välineitä

’Propellihattu’ tai ’laatikon ulkopuolelta ajatteleva’ -näillä määreillä kuulen ajoittain itsestäni puhuttavan ja rohkenenkin ajatella, että haen ratkaisuja joskus epätavanomaisista näkökulmista, mikä saattaa olla käänteentekevää jos tavanomaiset on useaan kertaan jo todettu toimimattomiksi.
IPR-maailma on tullut minulle tutuksi tavaramerkkien ja patenttien kautta. Olen ollut mukana hakemassa, ostamassa, lisensoimassa ja myymässä patentteja isojen kansainvälisten toimijoiden sekä yhdessä Suomen johtavien IPR-talojen (Berggren sekä Kolster) kanssa. Nimeni löytynee keksijäsarakkeen kohdalta joistakin PRH:n asiakirjoistakin.
Mukaani tarttuneita oppeja olen päässyt hyödyntämään kouluttaessani ja sparratessani kymmeniä yrityksiä & yrittäjiä sekä yrittäjiksi aikovia. Pitch deckit, T2-/T4-lomakkeet, yritys-/tuotepresentaatiot, liiketoimintasuunnitelmat, strategiat ja budjetit ovat minulle säännöllisesti käyttämiäni työkaluja ja joiden kehittämisessä autan mielelläni myös muita yrittäjiä parhaan kykyni mukaan.

Skickin prototyyppi 1 kulki lumella hienosti ja rohkaisi jatkamaan tuotekehitystä

Useamman vuoden työt aikuiskoulutuksessa ja kasvatustieteiden maisterinopinnot ovat olleet eduksi, kun olen kouluttanut/luennoinut säännöllisen epäsäännöllisesti tieto- ja viestintätekniikasta, yrittäjyydestä tai mediatuotannosta. Yksi tärkeimpiä oppimiani taitoja opetuskuvioista on ollut viestin paketointi kulloisenkin vastaanottajan mukaiseksi. Sosiaalisen ja sanavalmiin luonteeni siivittämänä olen toiminut ajoittain myös kutsuttuna puhujana eri tilaisuuksissa. Suosituimpia sisältöjä lyhyille luennoilleni ovat olleet eri yrittäjyyden teemat, kuten ’ideasta tuotteeksi: case Skick’. Olen saanut varsin positiivista palautetta innostavasta esiintymisestäni. Asiakaspalautetta luettavissa täältä.

Valtavalo ja Skick -brändien rakentaminen sekä uudistaminen viestintästrategian mukaisesti modernin viestinnän keinoin ovat olleet työurani mieleenpainuvimpia haasteita. Niissä olen oppinut, että viestinnän työ ei ole koskaan valmis ja viestinnän ammattilaisen on oltava ajassa mukana. Kohderyhmä sanelee paitsi viestin, niin myös viestintätyylin ja viestintäkanavan. On tärkeää ymmärtää, että modernissa yritysviestinnässä yhtä universaalia ratkaisua ei ole, vaan työkalujen kirjo on valtava ja optimaalinen resepti on luotava kunkin yrityksen tavoitteiden perusteella tapauskohtaisesti. Jotta näin voisi toimia, on ensin kyettävä ymmärtämään liiketoiminnan vaatimukset, jonka jälkeen on hahmotettava käytettävät työkalut siitä tarjonnasta, joka on saavutettavissa. Tämän tiedän kokemuksesta olevan yksi helposti todennettavissa olevista vahvuuksistani viestinnän, yrittäjyyden sekä teknologian laaja-alaisesta kokemuksestani johtuen.

Vaikka ihmeen paljon on matkani varrelle sattunut onnistumisia, on yhtälailla ehdottoman tärkeää myös myöntää avoimesti, että olen työurani aikana tehnyt lukuisia virheitä. Nämä ovat onneksi kasvattaneet ja kehittäneet minua ammatillisesti sekä auttanut minua löytämään ratkaisuja, joita mielelläni jaan nyt muille, jotta kaikkien ei tarvitsisi samoja kuoppia koluta. 😊

Huh. Meni pitkään kun mietin mitä viitsin työurastani lopulta kertoa ja kuinka sen kirjoittaisin siten, että ammatillinen osaaminen välittyisi, mutta ei menisi liialliseksi itsekehuksi. Lopulta päätin kertoa kaiken mielestäni oleellisen ja siirtää savolaisittain vastuun kuulijalle (lukijalle). 🙂 Ei kuitenkaan ole lopulta edes tärkeää mitä olen joskus tehnyt, vaan se mitä kokemani voisi auttaa organisaatiotasi saavuttamaan.

Lopuksi täytyy myös todeta, että harva meistä on yksin juuri mitään. Urallani minulla on ollut etuoikeus työskennellä yhdessä useiden omien alojensa huippuammattilaisten kanssa. Yhdessä tekeminen on opettanut arvostamaan ihmisten välistä vuorovaikutusta, oppien jakamista ja tiimityötä. Todennäköisesti tärkein voimavarani onkin tätä nykyä matkan varrelta kertyneet laajat verkostot, joiden joukosta löytyy näkemystä ja kokemusta täydentämään omaani kun käsillä on projekti, jonka laajuus tai monipuolisuus sitä vaatii.

Monesti ongelman ratkeamisen prosessi käynnistyy, kun on tilaisuus keskustella aiheesta ensin jonkun kanssa ja pukea se sanoiksi. Kaikki liiketoiminta on pohjimmiltaan viestintää ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Kaikki alkaa kontaktista.

Ole rohkeasti yhteydessä

Markku Laatikainen