Työurallani olen jo ehtinyt tehdä monenmoisia tehtäviä ja haluaisin ajatella, että kaikesta on tarttunut oppia puseroon. Kaikkien ei samoja virheitä kannata tehdä tai ratkaisua etsiä, jos vastauksen voi saada ainakin osin pureskeltunakin. Autan mielelläni löytämään oikeat vastaukset -tai usein ensin ne oleelliset kysymykset. 😀

Markku Laatikainen, yrittäjä

20 vuoden yrittäjäkokemus

Olen tähän mennessä ollut perustamassa viittä eri yritystä, aputoiminimiä sekä filiaalia Ruotsiin ja elänyt sekä teknologia-alan start-up yrittäjän, että jo vakiintuneen tuotantoyrityksen yrittäjä-toimitusjohtajan elämää.

Useimmat Pohjois-Pohjanmaan tai Kainuun liikelämää seuranneet tuntevat minut kuitenkin cleantechiin ja LED-teknologiaan erikoistuneen palkitun kasvuyrityksen Valtavalo Oy:n perustajana sekä pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Tätä autotalliin perustamaani yritystä olin kasvattamassa nollasta lähes 4M€ vuotuiseen liikevaihtoon ja olin myös osaltani tekemässä tästä tuontiyrityksenä lähteneestä puulaakista avainlippua heiluttavan kotimaisen robotisoidun tuotannon miljoonavientiyrityksen.

Toimin jo vuosituhannen vaihteessa myös web- ja digimarkkinointiin erikoistuneen Taitodatan peräsimessä -kädet savessakin digimarkkinointia tehden, jonka jälkeen digimarkkinointi on ollut osa toimenkuvaani kulloisestakin palkanmaksajasta riippumatta.

Olen menestyksekkäästi perustanut hankkeita ja hakenut useamman miljoonan euron edestä erilaisia yritys-/hanke-/kehittämistukia (mm. yritystukien graalin maljaksikin kutsuttu Nuoret Innovatiiviset Yritykset, NIY), sekä kerännyt vähintään saman verran oman pääoman ehtoisia sijoituksia eri yrityksiin. Sparrailenkin mielelläni yritysten rahoitusvaihtoehdoista ja erityisesti sijoituskierroksista yhdessä yrittäjien kanssa aina pitch deckin sisällöstä aktiiviseen sijoitusten keruuseen asti.

Organisaatioiden hallitus- ja johtoryhmätyö on tullut minulle tutuksi ja tälläkin hetkellä olen useamman yrityksen hallituksessa jäsenenä sekä puheenjohtajana. Olen myös päässyt urallani mukaan hankkeiden ohjausryhmiin ja useammaksi vuodeksi mm. Oulun kauppakamarin teollisuusvaliokuntatoimintaan.

Yrittämisen varjopuoliinkin olen ehtinyt tutustua mm. toteuttamalla kovia talouden tasapainottamisen toimenpiteitä sekä kokemalla oman terveydentilan järkkymisen yrittäjän ammattitautien, eli vatsahaavan ja burnoutin muodossa.

Digimarkkinointia & mediatuotantoa

Työhistoriani aikana olen ollut osaltani huolehtimassa yrityksieni lisäksi vuosien ajan mm. Oulun Seudun Setlementin (nyk. Vuolle Setlementti) sekä Hantro Productsin (nyk. Google) ICT-infrasta (yhteydet, laitteet ja ohjelmistot) sekä tietoturvasta ja digimarkkinoinnin teknologioista.

WWW:n päälle rakennetut sovellutukset (julkaisujärjestelmät, verkkokaupat, blogit, vlogit, suoratoistopalvelut sekä sosiaalinen media) ovat tulleet tutuiksi paitsi tekniikaltaan myös sisällöntuotannon osalta ja olenkin tehnyt vuosien saatossa lukuisia projekteja näiden tiimoilta eri organisaatioille.

Olen kouluttautunut ammattimaiseen mediatuotantoon ja ollut tekemässä sekä kouluttamassa valo-, video-, ja ilmakuvausta eri kalustoilla matkapuhelimesta monikameratuotantoihin (mm. ammattimainen dronepilotti) sekä kirjoittanut lukuisissa medioissa (mm. Tekniikan Maailma) julkaistuja toimituksellisia artikkeleita ja lehdistötiedotteita. Katso esimerkkejä referensseistä.

Astria -tekoälyn näkemys minusta kehotteella: ”zwx man action figure by pixar bokeh on wooden table, macro lens” ja taustamateriaalina tekoälylle syötetty muutama valokuva allekirjoittaneesta

Digitaalisen markkinoinnin työkalut (Google, Facebook/Meta ja LinkedIn) kuuluvat arkeeni ja olenpa tutustunut ammattikäytössä hakukoneoptimointiinkin (SEO). Testaapa Googlella tai muilla hakukoneilla: ’yrityskehitys Oulu’ tai ’mediatuotanto Oulu’ -haut. 😜 Myös tekoälyn käyttö liiketoiminnassa on jo tovin ollut mielenkiinnon kohteitani ja hyödynnän mm. ChatGPT:tä säännöllisesti eri projekteissa.

Olen digimarkkinoinnin lisäksi ollut tekemässä perinteisempää markkinointia mm. suunnittelemalla ja toteuttamalla materiaaleja, kuten tiedotteita, esitteitä, kuvia tai video- ja radiomainoksia.

Lisäksi olen säveltänyt ja tuottanut studiossani musiikkia tilaustöinä ja omaksi ilokseni jo lähes 30 vuoden ajan sekä harrastanut pitkään myös kuvataiteita. Musiikkiani on kuultavissa mm. taannoin laajalti levinneissä rentoutus -äänitteillä, joissakin elokuvaprojekteissa sekä kaikista suoratoistopalveluista.

Pro Graduni kirjoitin Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta aikoinani blogeista ja siitä miten opettajat työssään niihin suhtautuvat. Koulutustaustastani lisää kirjoituksen lopussa.

Yrittäjän työkalupakki täynnä välineitä

Pelle Peloton, propellihattu tai laatikon ulkopuolelta ajatteleva. Näillä määreillä kuulen ajoittain itsestäni puhuttavan ja rohkenen esittää, että haen ratkaisuja joskus epätavanomaisista näkökulmista, mikä saattaakin olla käänteentekevää jos tavanomaiset on useaan kertaan jo todettu toimimattomiksi.

IPR-maailma on tullut minulle tutuksi erityisesti patenttien kautta. Olenkin ollut mukana hakemassa, ostamassa, lisensoimassa ja myymässä patentteja isojen kansainvälisten -toimijoiden sekä yhdessä Suomen johtavien IPR-talojen (Berggren sekä Kolster) kanssa. Nimeni löytynee keksijäsarakkeen kohdalta joistakin PRH:n asiakirjoistakin.

Pitch deckit, yritys-/tuotepresentaatiot, liiketoimintasuunnitelmat, strategiat ja jopa budjetit ovat minulle säännöllisesti käyttämiäni työkaluja ja joiden kehittämisessä autan mielelläni myös muita.

Mukaan tarttuneita oppeja olen päässyt hyödyntämään kouluttaessani ja sparratessani kymmeniä yrityksiä & yrittäjiä sekä yrittäjiksi aikovia. Useamman vuoden työt aikuiskoulutuksessa ja kasvatustieteiden maisterinopinnot ovat olleet eduksi, kun olen myös kouluttanut/luennoinut säännöllisen epäsäännöllisesti eri oppilaitoksissa tieto- ja viestintätekniikasta, yrittäjyydestä tai mediatuotannosta. Sosiaalisen ja sanavalmiin luonteeni siivittämänä olen toiminut ajoittain myös kutsuttuna puhujana eri tilaisuuksissa. Suosituimpia sisältöjä lyhyille luennoilleni ovat olleet eri yrittäjyyden teemat sekä ’ideasta tuotteeksi: case Skick’.

On tärkeä myös myöntää, että olen yrittäjäurani aikana tehnyt virheitä, mikä on varmasti kasvattanut ja kehittänyt yrittäjänä sekä auttanut löytämään ratkaisuja, joita mielelläni jaan nyt muille, jotta kaikkien ei tarvitsisi kaikkia samoja kuoppia koluta.

Huh. Meni pitkään kun mietin mitä viitsin työurastani lopulta kertoa ja kuinka sen kirjoittaisin siten, että ammatillinen osaaminen välittyisi, mutta ei menisi liialliseksi itsekehuksi. Lopulta päätin kertoa kaiken mielestäni oleellisen ja siirtää savolaisittain vastuun kuulijalle (lukijalle). 🙂 Ei kuitenkaan ole lopulta edes tärkeää mitä olen joskus tehnyt, vaan se mitä tämä kokemus voisi auttaa sinua saavuttamaan.

Lopuksi täytyy myös todeta, että harva meistä on yksin juuri mitään. Urallani minulla on ollut etuoikeus työskennellä yhdessä useiden omien alojensa huippuammattilaisten kanssa. Yhdessä tekeminen on opettanut arvostamaan ihmisten välistä vuorovaikutusta, oppien jakamista ja tiimityötä. Niinpä todennäköisesti tärkein voimavarani onkin tätä nykyä matkan varrelta kertyneet laajat verkostot, joiden joukosta löytyy näkemystä ja kokemusta täydentämään omaani jos käsillä on projekti, jonka laajuus tai monipuolisuus sitä vaatii.

Monesti ongelman ratkeamisen prosessi käynnistyy, kun on tilaisuus keskustella aiheesta ensin jonkun kanssa ja pukea se sanoiksi. Kaikki liiketoiminta on aina lopulta viestintää ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Kaikki alkaa kontaktista.

Ole rohkeasti yhteydessä.

Markku Laatikainen

www.linkedin.com/in/MLaatikainen

Kasvatustieteiden maisteri (Oulun yliopisto), sivuaineina viestintä ja kuvataide
Viestintäasiantuntija (Kainuun etu/Oulun yliopisto)
Toimitusjohtajakoulutus (Kainuun etu)
Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (Suomen yrittäjäopisto)
Hyväksytty Hallituksen Jäsen, HHJ-koulutus (Oulun Kauppakamari)