”Työurallani olen ehtinyt tehdä monenmoisia tehtäviä, joista voisi olla apua myös omassa tilanteessasi. Kaikkien ei samoja virheitä kannata tehdä tai samaa ratkaisua etsiä, jos sen saa jo ainakin osin valmiiksi pureskeltuna.”
– Markku Laatikainen, yrittäjä

Lähes 20 vuoden yrittäjäkokemus

”Olen perustanut viisi yritystä ja elänyt sekä teknologia-alan start-up yrittäjän, että jo vakiintuneen tuotantoyrityksen yrittäjä-toimitusjohtajan elämää.

Useimmat tuntevat minut cleantechiin ja LED-teknologiaan erikoistuneen palkitun kasvuyrityksen  Valtavalo Oy:n perustajana sekä pitkäaikaisena toimitusjohtajana.

Olen myös ollut aiemmin, vuosituhannen vaihteessa web- ja digimarkkinointiin erikoistuneen Taitodatan peräsimessä -kädet savessakin digimarkkinointia tehden.

Olen kouluttanut, sparrannut ja valmentanut kymmeniä yrityksiä & yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia.

Olen myös toiminut organisaatioiden hallituksissa, johtoryhmissä sekä hankkeiden ohjausryhmissä ja mm. Oulun kauppakamarin teollisuusvaliokunnassa.

Olen yrittäjäurani aikana tehnyt myös virheitä, mikä on varmasti kasvattanut ja kehittänyt yrittäjänä sekä auttanut löytämään ratkaisuja, joita mielelläni jaan nyt myös muille.”

Digimarkkinointia & mediatuotantoa

”Olen työhistoriani aikana vastannut yrityksieni lisäksi mm. Oulun Seudun Setlementin (nyk. Vuolle Setlementti) IT-infrasta ml. tietoturvasta sekä digimarkkinoinnin teknologioista.

Olen perehtynyt WWW-tekniikoihin (web, verkkokauppa, blog ja sosiaalinen media) ja tehnyt vuosien saatossa lukuisia sivustoja eri organisaatioille. Olen kouluttautunut mediatuotantoon ja ollut tekemässä ja kouluttamassa valo-, video-, ja ilmakuvausta eri kalustoilla matkapuhelimesta monikameratuotantoihin (mm. ammattimainen dronepilotti) sekä kirjoittanut lukuisissa medioissa (mm. Tekniikan Maailma) julkaistuja toimituksellisia artikkeleita sekä lehdistötiedotteita. Katso esimerkkejä referensseistä.

Viime vuosina olen ollut aktiivisesti tuottamassa erilaisia videoita eri käyttötarkoituksiin. Tässä kuvaan musiikkivideota monista TV-ohjelmista tutulle Alex Castille

”Olen käyttänyt digitaalisen markkinoinnin työkaluja (Google, Facebook ja LinkedIn) ja tutustunut hakukoneoptimoinnin perusteisiin (SEO).

Olen myös sosiaalisen ja sanavalmiin luonteeni siivittämänä toiminut kutsuttuna keynote -puhujana useissa eri tilaisuuksissa.

Lisäksi olen säveltänyt ja tuottanut studiossani musiikkia tilaustöinä ja omaksi ilokseni jo lähes 30 vuoden ajan sekä harrastanut pitkään myös kuvataiteita ja valokuvausta.

Pro Graduni kirjoitin Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta aikoinani blogeista.”

Yrittäjän työkalupakki täynnä välineitä

”Olen menestyksekkäästi perustanut hankkeita ja hakenut n. 2 M€ edestä erilaisia yritys-/hanke-/kehitystukia (mm. NIY), sekä kerännyt saman verran sijoituksia eri yrityksiin.

Olen ollut kehittämässä fyysisiä sekä palvelutuotteita ja osallistunut tuotannon automatisointiin sekä kehittämiseen.

Olen hakenut, ostanut, lisensoinut ja myynyt patentteja isojen kansainvälisten -toimijoiden sekä Suomen johtavien IPR-talojen (Berggren sekä Kolster) kanssa.

Olen ollut luomassa useita liiketoimintasuunnitelmia, strategioita ja budjetteja.

Olen kasvattanut autotalliin perustamani yrityksen lähes 4M€ vuotuiseen liikevaihtoon ja ollut osaltani tekemässä tuontiyrityksestäni miljoonavientiyrityksen.

Olen myös toteuttanut läpi kovia talouden tasapainottamisen toimenpiteitä.

Olen digimarkkinoinnin lisäksi ollut tekemässä perinteisempää markkinointia mm. suunnittelemalla materiaaleja, kuten tiedotteita, esitteitä, kuvia, video- tai radiomainoksia.”

Ei kuitenkaan ole tärkeää mitä olen joskus tehnyt, vaan se mitä voin auttaa sinua saavuttamaan. Urallani minulla on ollut etuoikeus työskennellä yhdessä useiden omien alojensa huippuammattilaisten kanssa. Yhdessä tekeminen on opettanut arvostamaan ihmisten välistä vuorovaikutusta ja tiimityötä. Niinpä todennäköisesti tärkein voimavarani onkin laajat verkostoni, joiden joukosta löytyy osaamista täydentämään omaani jos käsillä on projekti, jonka laajuus tai monipuolisuus sitä vaatii.

Monesti ongelman ratkeamisen prosessi käynnistyy, kun on tilaisuus keskustella aiheesta jonkun kanssa ja pukea se sanoiksi. Usein ulkopuolinen näkemys auttaa hahmottamaan ongelman ytimen, mutta ennen kaikkea löytämään polun ja lopulta ratkaisun.

Kaikki liiketoiminta on aina lopulta viestintää ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Kaikki alkaa kontaktista.

Ole rohkeasti yhteydessä.